COVİD-19 SALGINI VE RUH SAĞLIĞI
Salgınlar dünya tarihinde önemli yer tutar çünkü diğer büyük afetler gibi kitlesel ölümlere ve toplumda ciddi sosyolojik ve psikolojik değişiklere neden olurlar. 2019 yılında başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19 salgını uzun süredir unutulmuş olan karantina, izolasyon, sosyal mesafe gibi kavramları yeniden ve çok daha sık kullanmamıza neden oldu. Haliyle bir yandan salgın nedeniyle yaşanan ölümler, bir yandan almak zorunda olduğumuz tedbirler, sosyal yaşamdaki kısıtlamalar ile ruhsal olarak da zorlu bir süreci beraberinde getirdi. Yapılan çalışmalarda karantina dönemlerinde kişilerde korku, üzüntü, suçluluk hissi ve kaygının sık görülen duygular olduğunu tespit edilmiştir. Konsantrasyon bozukluğu, öfke, tükenmişlik, huzursuzluk, uykusuzluk-iştahsızlık gibi belirtilerde eşlik edebilmektedir. Akut stres bozukluğu, anksiyete bozukluğu, depresyon, uyum bozukluğu gibi ruhsal rahatsızlıkların da karantina döneminde görülme sıklığı artış göstermektedir.
Kişinin karantina nedeniyle kendini engellenmiş hissetmesi, süreçteki belirsizlik, bulaşa neden olma ile ilgili suçluluk, tıbbi yardıma ulaşamama kaygısı, günlük yaşamındaki rutinlerin bozulması, artan ölüm sayılarını takip ruhsal rahatsızlığa zemin hazırlamaktadır.
Bu süreçte psikolojik iyilik halini korumak için ruh sağlığı hizmeti almak ve gereklilik halinde medikal tedavi rahatlatıcı olmaktadır.